تحولات منطقه

تربیت صحیح و آموزش به کودکان به نوعی اولین گام برای پیشگیری از وقوع جرایم خشن در هر جامعه است.

چگونه از وقوع جرایم خشن در جامعه پیشگیری کنیم؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش گروه اجتماعی قدس آنلاین، ارتکاب جرایم خشن توسط اراذل و اوباش و سارقان با ایجاد ترس و دلهره در بین افراد جامعه باعث ناهنجاری و بی‌نظمی عمومی می‌شود.

این نوع از جرایم با استفاده از انواع سلاح‌های گرم و سرد توسط مجرمان رخ می‌دهد و در مواقعی همچون آدم‌ربایی، قتل عمد، اختلافات خانوادگی، تسویه حساب شخصی، نزاع و درگیری پس از تصادفات رانندگی و ... صورت می‌گیرد.

خشونت چیست؟

خشونت حالتی از رفتار یک انسان است که با استفاده از توان فیزیکی و یا غیر فیزیکی، فرد خشمگین خواسته‌های خود را بر دیگران تحمیل می‌کند که در صورت استمرار می‌تواند موجب انجام جرایمی در این خصوص شود؛ این جرایم می تواند آگاهانه و یا غیر آگاهانه انجام شود.

چه عواملی در ایجاد خشونت بین افراد نقش دارند؟

یکی از موضوعاتی که فرد را به یک شخص خشن تبدیل می‌کند، نبود نظارت کافی در سنین کودکی است؛ در واقع گاهی اوقات از سوی والدین نظارتی بر رفتار کودکان وجود ندارد؛ تربیت صحیح و آموزش به کودکان به نوعی اولین گام برای پیشگیری از وقوع جرایم خشن در هر جامعه است، چرا که بخش بزرگی از شخصیت افراد در سنین کودکی شکل می گیرد. عواملی همچون تنبیه والدین و مربیان، وجود الگوهای نامناسب، تاثیر و تشویق رفتار پرخاشگرانه، عوامل اقتصادی در خانواده و جامعه، فقر فرهنگی در یک جامعه، زندگی در مناطقی که افراد اراذل و اوباش در آن محل‌ها رفت و آمد می‌کنند، حوادث غیر منتظره از قبیل جنگ و زلزله و غیره می توانند یک شهروند را به یک شخص خشن تبدیل کنند.

جرایم خشن آفتی گریبان‌گیر در هر جامعه

از نظر اجتماعی خشونت را به دسته تقسیم می‌کنند؛ خشونت علیه اشخاص عادی جامعه از قبیل ضرب و جرح، تجاوز به عنف، قتل غیرعمد و یا عمد، خشونت علیه دارائی و مالکیت دیگران مانند دزدی، جعل اسناد و در آخر خشونت علیه نظم عمومی مانند فحشا و خرید و فروش موادمخدر که همگی باعث ایجاد بی‌نظمی و ناهنجاری در جامعه می‌شود.

گاهی اوقات فردی که با خشونت رفتار می‌کند، ممکن است برای اولین بار و به صورت ناخواسته جرمی مرتکب شود؛ به عنوان مثال فرد خشن در یک لحظه کنترل خود را از دست داده و مرتکب قتل شود. اما گاهی اوقات انجام جرایم خشن به عادت تبدیل می شود که اعمال مجرمان از این دسته‌ است؛ افرادی که برایشان فرقی ندارد که چه کرده اند و به راحتی و حتی گاهی به صورت تفریحی مرتکب جرایم خشن می‌شوند.

مهمترین ابزارها برای انجام جرایم خشن

چاقو و قمه مهمترین و در دسترس ترین ابزار انجام جرایم خشن هستند.  به طوریکه هر فردی ممکن است از چاقو  برای ترساندن و یا آسیب رساندن به دیگری استفاده کند.

آگاهی نداشتن افراد از قانون حمل سلاح

برخی از افراد به خصوص جوانان و نوجوانان از قانون حمل سلاح سرد (چاقو) بی اطلاع هستند و آن را با خود حمل می‌کنند. در حالی که اگر پلیس آن‌ها را حین حمل سلاح سرد دستگیر کند، مجرم شناخته خواهند شد. بنابر این نقش نظارتی والدین و آموزش به فرزندان در این مسئله بسیار مهم است.

جرایم خشن آفتی گریبان‌گیر در هر جامعه

میزان وقوع جرایم خشن در پایتخت

تهران نیز مانند دیگر مناطق و شهرها از ارتکاب جرایم خشن مستثنی نبوده و در برخی مواقع شاهد وقوع جرایم خشن در پایتخت هستیم. اما طبق آمار، نیروی انتظامی تهران بزرگ که متولی مبارزه با جرایم و برخورد با مجرمان و سارقان است، تا حدود زیادی توانسته با انجام این ناهنجاری اجتماعی مقابله کند، به حدی که وقوع جرایم خشن در پایتخت نسبت به سال‌های گذشته کاهش چشمگیری داشته است و امروزه کمتر و به ندرت شاهد فعالیت باندهای جرایم سازمان یافته در پایتخت هستیم.

اماکنی مانند قهوه خانه‌ها و برخی باشگاه‌های ورزشی از جمله مکان‌هایی هستند که می‌توانند به محلی برای انجام نزاع تبدیل شوند. از این رو پلیس تهران بزرگ اعلام کرده که اماکن محل رفت و آمد اراذل و اوباش از سوی پلیس شناسایی خواهند شد.

نقش مواد مخدر و مشروبات الکلی در وقوع جرایم خشن

گاهی اوقات مستی و حالت‌های نامتعارف افراد به دلیل نبود هوش و حواس دقیق به انجام جرایم خشن تبدیل می شود؛ به عنوان مثال در پرونده شرور تهران که چند ماه گذشته توسط پلیس در نزدیکی مرز کشور حین فرار دستگیر شد، اعلام شده بود که به دلیل مست بودن در یک مهمانی دوستانه، طرفین نزاع با فحاشی به یک دیگر درگیر شده و در نهایت این بحث و جدل به مرگ یکی از طرفین ختم شده است.

در این حالت فرد از هوشیاری به نسبت پایین‌تری در زمان عادی خود برخوردار است و می‌تواند هرگونه عکس العملی را در برخورد با موضوعات مختلف از خود نشان دهد.

مصرف مواد روان گردان نیز از دلایل ارتکاب جرایم خشن در بین مجرمان است. مواد روان گردان با توجه به ماهیتشان باعث ایجاد وهم و حواس پرتی در بین مصرف کنندگان آنها می‌شود. حال شخصی را در نظر بگیرید که اقدام به استعمال مواد روان گردان کرده و پس از آن با وقوع کوچکترین موضوع یا مشکل، یک جنجال به پا می کند و به دنبال آن درگیری و  جرایم خشن اتفاق می افتد.

یکی دیگر از موضوعاتی که می‌تواند به وقوع جرایم خشن منجر شود، رانندگی بدون آرامش است. شخصی را که با ناراحتی پشت فرمان نشسته است را در نظر بگیرید؛ ممکن است حتی پس از یک تصادف ساده رانندگی و انجام بگو مگو با راننده دیگر، اتفاقی ناگهانی و ناخواسته رخ دهد در حالی که  هیچ قصد و نیت از پیش طراحی شده‌ای در ذهن فرد وجود نداشته است.

چگونه از وقوع جرایم خشن در جامعه پیشگیری کنیم؟

حکم مجرمان ارتکاب جرایم خشن

افرادی که مرتکب جرایم خشن می‌شوند دیر یا زود به دام قانون خواهند افتاد و اعمال و جرایمشان از سوی قاضی بررسی خواهد شد. در خصوص حکم مجازات این مجرمان باید گفت که در ابتدا پرونده آن‌ها بررسی خواهد شد و با توجه به نوع ارتکاب و شدت آن، حکم پرونده از سوی قاضی پرونده صادر خواهد شد که در برخی موارد حتی حکم اعدام و حبس ابد نیز برای مجرم لحاظ شده است و این حکم به میزان شدت ارتکاب جرم توسط مجرم بستگی دارد.

با توجه به مسائل عنوان شده، می توان گفت که پیشگیری از وقوع جرایم خشن  می‌تواند به ایجاد نظم عمومی در فضای جامعه کمک کند و از طرفی بالا رفتن سطح فرهنگ جامعه به کم شدن این مسئله پرچالش و پرخطر کمک خواهد کرد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.